Post Traumatische Stress Stoornis

PTSS is de afkorting van Post Traumatische Stress Stoornis en is het gevolg van een traumatische gebeurtenis die nog niet verwerkt is.

De gebeurtenis geeft psychische schade (Trauma) en roept zoveel angst en spanning op (Stress) dat het dagelijkse leven na een gebeurtenis (Post) ernstig verstoord wordt (Stoornis).

Wanneer iemand een schokkende gebeurtenis ervaart, heeft dit altijd impact op iemand, ongeacht of hij/zij hierbij slachtoffer, getuige, naaste of hulpverlener is. Deze impact werkt verstorend op het verdere leven als de verwerking van de gebeurtenis niet goed verloopt. De motivatie kan minder worden en hij of zij kan psychische klachten ontwikkelen. Vaak is onzekerheid kwetsbaarheid en (doods)angst het gevolg.

Regressietherapie en/of emotieve therapie kan helpen bij PTSS omdat de zaken waar je last van hebt tot in de kern worden onderzocht vanuit zowel het bewustzijn als onderbewustzijn. Regressie zorgt voor inzicht van binnenuit en maakt de cliënt bewust van de impact van de gebeurtenis op geest, emoties en lijf. Door gecontroleerde herbeleving kan de cliënt de traumatische gebeurtenis los gaan laten. Met gecontroleerde herbeleving wordt bedoeld dat de cliënt wel teruggaat naar een bepaald moment, maar deze beleefd vanaf een ‘afstand’. Voor cliënten die al diverse hulptrajecten hebben doorlopen blijkt regressietherapie vaak een geschikte oplossing of aanvulling.